Zalety:
- Zasilanie 13V DC
- Monitorowanie grubości warstwy tłuszczu, oleju lub smaru
- Rozróżnienie pomiędzy wodą a warstwą twardego tłuszczu/kawałków tłuszczu/odpadków żywności
- Brak ruchomych części
- Prosty montaż
Opis/Charakterystyka:
Czujnik poziomu tłuszczu FAU-104 jest zawieszanym czujnikiem do kontrolowania grubości warstwy tłuszczu w separatorach tłuszczu. Czujnik ten może być podłączony tylko do sygnalizatora typu NVD-111. Czujnik poziomu tłuszczu jest czujnikiem ultradźwiękowym. Fala impulsowa lub dźwiękowa jest nadawana w dolnej części czujnika. Ta fala dźwiękowa jest przesyłana z jednego odbłyśnika do drugiego, który przekazuje ją z powrotem do odbiornika. Czujnik montowany jest poprzez zawieszenie i zanurzenie w cieczy. W normalnym stanie pracy czujnika, fala dźwiękowa może być przesyłana bez zakłóceń poprzez ciecz. Jeżeli fala dźwiękowa jest przerywana przez tłuszcz lub inne obce ciała, czujnik jest w stanie alarmu. Czujnik może wykrywać różnice pomiędzy wodą a tłuszczem/bryłkami tłuszczu/odpadkami żywności.
Dane techniczne:
Napięcie zasilania | 13V DC |
Zgodność z Dyrektywami | 2004/108/WE wg EN 61000-6-2, EN-61000-6-3 |
Izolacja elektryczna | Zgodnie z EN 50178 |
Stopień ochrony | IP68 (zgodnie z IEC 60529) |
Temperatura otoczenia | od –20°C do +60°C |
Podłączenie | Przewód długości 5m; 2 x 0,75mm² |
Materiał | Stal nierdzewna |
Waga | ~410g |
Wymiary | φ38/66mm x 152mm |